Post-Trauma

'k Heb al zo'n 12 jaar een "Post-trauma" - zoals ik het voor de grap noem... Ik durf amper mijn post open te maken…, - zelfs al is er geen enkele aanleiding tot "slecht bericht". Hoewel ik er niet precies de vinger achter kan krijgen vermoed ik dat het te maken heeft met een aantal stevige persoonlijke tegenslagen die ik jaren geleden moest incasseren. Met een psycholoog hoop ik daar op dit moment wat aan te doen, - hoewel het zo kan zijn dat ik er niet vanaf kan komen.

Op www.nature.com staan een aantal specials over "spanning en veerkracht" (link): STRESS AND RESILIENCE

© Nature Publishing Group - used by permission (Licence Number 3225860580318)

Dit artikel van Virginia Hughes op de website van Nature is zeer het lezen waard (link): Stress: The roots of resilience . Gaat over Posttraumatische stressstoornis (PTSS). De ene persoon is veerkrachtiger dan de ander. Dat relaas van Elizabeth Ebaugh in betreffend stuk bezorgt me kippenvel. Knap dat ze er nu mee om kan gaan! Moest bij het lezen denken aan shellshock bij oorlogsslachtoffers - wat denk ik een zeer ernstige vorm van PTSS is. (download eventueel PDF van betreffend stuk)

Wat ik ook interessant vind is dat stress mogelijk invloed kan hebben op erfelijke factoren. Dat wil zeggen dat het mogelijk "erfelijke schakelaars" kan omzetten waardoor een individu ander gedrag gaat vertonen. Dat het genotype (erfelijke aanleg in organisme) door externe factoren leidt tot een ander genexpressie (het manifesteren van die erfelijke factoren) in een individu (het fenotype) wordt bestudeert in een wetenschappelijke tak dat men "Epigenetica" noemt.

Mooi artikel in dit verband (link): Nature- Job swapping makes its mark on honeybee DNA

Het ENCODE-project dat tot in detail bestudeert wat het menselijk genoom zoal doet kwam een jaar geleden in het nieuws met het gegeven dat "junk-DNA" (DNA waarvan men dacht dat het erfelijke relieken zijn uit het verre evolutionaire verleden) voor een groot deel geen "junk" is… Hier een artikel erover in The Guardian (link): Breakthrough study overturns theory of 'junk DNA' in genome (met video). Deze "junk" zou deels werken als een "regelpaneel" en zo afhankelijk van "bepaalde" omstandigheden erfelijke eigenschappen ("genen") versterken of verzwakken… (De uitkomst van dit onderzoek werd begin dit jaar bekritiseerd*)

"Aanleg" is helemaal niet zo eenvoudig als velen dachten toen in 2003 de meer dan 3 miljard basenparen van ons DNA voor 99% in kaart waren gebracht...

Overigens...

Ook parasieten kunnen zorgen voor gedragsverandering in een individu (middels bijv. het uitscheiden van neuro-chemicaliën). Denk aan Toxoplasma gondii, een eencellige parasiet dat in de hersenen gaat zitten en Toxoplasmose veroorzaakt. Je kunt 'm oplopen door katten te houden.

Hier een lang, maar zeer lezenswaardig artikel van Kathleen McAuliffe op de website van The Atlantic (link): How Your Cat Is Making You Crazy

Op Edge is een interview met Robert Sapolsky, neurobioloog, te zien die het heeft over Toxoplasmose (link): TOXO - a conversation with Robert Sapolsky

Bekender dan de eencellige Toxoplasmose gondii is wellicht het Rabiësvirus dat  "Hondsdolheid" veroorzaakt… Honden die dit virus hebben opgelopen worden agessief en kunnen gaan bijten. Dit geeft vervolgens het virus de gelegenheid "over te stappen" (besmetting).

Er zijn wetenschappers die denken dat de organismen die we met ons meedragen mogelijk ook invloed hebben op ons mentaal functioneren. We dragen op z'n minst 10x zoveel bacteriën met ons mee dan dat we lichaamscellen hebben (!!!) -  het kan dus zo zijn dat een deel van die organismen ons gedrag (bij)sturen. Het is zelfs denkbeeldig dat parasieten erfelijk materiaal aantasten of doen veranderen en dat dit mogelijk ook van invloed is op evolutie van soorten.

Over het sturen van gedrag door parasieten in dieren gesproken… 

Wat te denken van "Cordyceps" (Ophiocordyceps unilateralis) - een schimmel -  bij Mieren? Zie deze video (een clip uit een BBC-documentaire)

...Of… De worm die zich als larve in een krekel nestelt, - de krekel van binnen opeet en vervolgens middels "mind control"  ervoor zorgt dat die krekel op het juiste moment zelfmoord pleegt door in het water te springen...… …Want alleen in het water kan de volwassen worm zich voortplanten… (ingesloten van YouTube)

Herinnerde me bij het lezen over Toxoplasmose de SF-speelfilm "The Invasion Of The Body Snatchers"…. Gastheren die als "willoze" vehikels - als poppetjes aan touwtjes - handelen ten gunste van het voortbestaan van de parasitaire indringers...

Parasieten evolueren met hun gastheren mee… Een prachtig voorbeeld van Co-Evolutie...

 - Het kàn zijn dat er (mede) kleine beestjes aan de knoppen zitten om ons bij te sturen… Zoals gezegd: ..."ons lichaam" bevat op z'n minst 10x zoveel bacteriën als "eigen" lichaamscellen** - tja... die willen allen "voortbestaan"… Lees eventueel hierover in The Guardian (link): Microbes manipulate your mind (artikel van Moheb Costandi, neurobioloog)

Evolutie heeft gemaakt dat we met een supercomputer op onze romp rondlopen...

"Wij zijn ons Brein" (Dick Swaab) - maar... Wie zijn "Wij" .... ?

De hardware waarmee we geboren zijn? - en de erfelijke aanleg dat het veroorzaakt?

"Input" van onze zintuigen dat niet alleen leidt tot "Output" maar zo ook het endocrien systeem in werking stelt en zo zelfs de "Hardware" verandert... ?

Licht en donker, kleuren, geuren of omgevingstemperatuur die zorgen voor stemmingen?

Interactie met soortgenoten ("medemensen") en ander leven?

Parasieten die sturen?

Ik geloof sowieso niet zo in "Vrije Wil" - maar goed... - dit is te relativeren

Wat gaf mij de drang dit te typen?

"Who is running the show?"

Lees vooral mijn essay -> klik hier

...En euhhh... handjes wassen voor het eten! (na de kattenbak te hebben schoon gemaakt)


*Wetenschap is "voortdurende discussie". De kritiek loog er soms niet om…, -zie dit artikel in Forbes (link): ENCODE Papers Get A Fisking. Voor mij als leek moeilijk te volgen… Sommige kritische wetenschappers vinden ENCODE klinkklare nonsens, anderen zeggen "niets nieuws onder de zon".

**Zie deze website voor meer info: www.hmpdacc.org (NIH Human Microbiome Project)

(30 oktober 2013) National Geographic - Weird & Wild - Nature’s Walking Dead: Real-Life “Zombies”

(18 januari 2006) Imperial College London - SCIENTISTS FIND STRONGER EVIDENCE FOR LINK BETWEEN CAT FAECES AND SCHIZOPHRENIA

(20 juni 2006) The New York Times - Illustratie:  A Ubiquitous Pathogen That Keeps Its Host Healthy

(22 januari 2013) National Geographic News- How a Cat-Borne Parasite Infects Humans

extra (link): Wetenschap 24 - Hersenkoorts (6 november 2012)

VPRO-Labyrinth (video) - Het ontstoken brein (november 2012)

© Jur Kuipers 2013