Vernieuwde website Jur Kuipers online

Na meer dan twee jaar er niet aan te hebben gewerkt, heb ik besloten mijn website www.jurkuipers.nl geheel te vernieuwen.

Omdat ik per 1 oktober 2012 met mijn bedrijf "JUR KUIPERS FOTOGRAFIE" moest stoppen, werd ik vorig jaar gedwongen mijn website aan te passen. Dit ging helaas niet vlekkeloos. Dit omdat het website-ontwerp-programma "iWeb" van Apple waarmee ik op mijn iMac werkte niet meer goed werkt met de laatste twee besturingssystemen van OS X ("Lion" en Mountain Lion"). Apple had een jaar of drie geleden in al haar wijsheid besloten "iWeb" niet meer op te waarderen voor komende besturingsprogramma's op de Mac. 

"iWeb" was een erg mooi, eenvoudig om mee te werken programma, dat zoals meer Apple-programma's intuïtief werkt. Geen ingewikkelde HTML-cursussen nodig om mooie webpagina's online te zetten. WYSIWYG (What You See Is What You Get) Precies wat ik nodig heb… Maar helaas…

Dus op het internet op zoek gegaan naar een gelijkwaardig website-ontwerp-programma. Dit is mij maar ten dele gelukt.

Ik vind het voor mij persoonlijk belangrijk dat ik een website IN mijn computer (iMac) kan vormgeven en kan uploaden naar een EIGEN SERVER. Dus niet een of andere website online in web browser construeren op Wordpress, Hyves (bestaat dat nog…?), of bijvoorbeeld op een of andere "social-media website"...

Facebook, Twitter, Hyves, LinkedIn… Moet er NIKS van hebben! Middels deze sites wil ik mij niet op het web manifesteren.

Krijg regelmatig uitnodigingen om lid te worden van Facebook. Dit ondanks dat ik meerdere malen bij Facebook heb aangegeven van Facebook-gebruikers geen uitnodigingen te willen ontvangen. Want wil je van zo'n gebruiker een pagina bezoeken dan moet je lid van Facebook worden!

Moet niks hebben van deze websites die het internet achter EIGEN SLOTJES zetten. Het zijn websites waarmee gebruikers in containers worden geplaatst. Mensen raken "locked-in" - Mensen hebben er geen idee van hoe slim deze "social-media website" zijn in het verspreiden van je gegevens om daar vervolgens gruwelijke hoeveelheden geld mee te verdienen. Ik wil niet horen bij de club van de overjarige pubermiljardair Mark Zuckerberg. 

"GRATIS BESTAAT NIET!" - je betaalt een prijs - en in het geval van bijvoorbeeld Facebook is die prijs helemaal niet zo duidelijk...

Ben ik paranoia? Wie weet.

Ik heb er genoeg over gelezen om mijn conclusies te trekken. De methoden die "social-media websites" gebruiken om je internetsurfgedrag te "tracken" zijn ontzettend slim. Daar kwam ik bijvoorbeeld achter toen ik lid was van LinkedIn (was ongevraagd lid gemaakt door een kennis van mij). Zag ineens dat ik "bezocht" werd door LinkedIn-leden die iets te maken hadden met content van sites die ik regelmatig op het web had bezocht. Ook werd ik door LinkedIn aangemoedigd zo anderen te bezoeken vanwege mijn surfgedrag...

HANDIG hè?...

NEE!

Wat gaat het LinkedIn aan? Het voelt als spionage...

OK...

'k Weet dat mijn IP-adres sowieso door een ieder te "tracken" is… Maar dit op LinkedIn ging me toch te ver… 

Ben er nu af.

Zal LinkedIn bovendien niet meer bezoeken.

… Al dat geklets op die "Social Media" - Persoonlijk moet ik NIKS hebben van die kuddementaliteit.

Oeverloos gezwam met alles en iedereen…

Neem Twitter. Gaat meestal NERGENS over. 

Twitter is het riool van het internet. Sommige Twitter-discussies lopen zodanig uit de hand dat de inhoud er niet meer toe schijnt te doen. Het beschadigen van de ander lijkt het doel. Een uitlaatklep voor figuren die hun frustraties willen botvieren ten koste van de ander.

header

Ik heb mijn website op mijn eigen server, op mijn eigen domein bij een van de beste providers van Nederland: XS4ALL. Mijn webpagina's worden niet vervuild door ongevraagd geplaatste reclame-spam van derden. Mijn website wordt niet direct (ongezien en ongemerkt) gelinkt met adverteerders waarvan ik het bestaan of handelen niet eens weet (zoals dus o.a. bij Facebook).

"iWeb" werkte dus niet meer en wil wel mijn eigen "Webstek"…

Uiteindelijk kwam ik na wat zoeken uit bij "Karelia Software". Deze software-ontwikkelaar maakt een website-ontwerp-programma dat overeenkomsten vertoont met "iWeb". Het heet "Sandvox". Een goedkoop opmaakpakket.

Veel Sandvox-gebruikers komen van "iWeb".

Hoewel "Karelia Software" beweert dat er veel overeenkomsten zijn met "iWeb" zijn de mogelijkheden van "Sandvox" veel beperkter. 

Geen flexibele pagina-opmaak, - heb je een template uit het menu gekozen, dan zit je vast aan zeer beperkte opmaakmogelijkheden die bij die betreffende template zijn ingesloten.  Ik kan bijvoorbeeld niet ergens zomaar een tekst in een webpagina plaatsen. Een aparte tekstblok is, naast de hoofdtekst, per pagina alleen links of rechts neer te zetten. Plaatjes kun je slechts op een paar manieren plaatsen. Plaatjes kunnen niet transparant, of deels transparant, gemaakt worden. Er kan geen tekst over plaatjes worden geplaatst. Geen verandering van interlinie mogelijk… Een nieuwe regel is een nieuwe alinea… Geen context-menu bij indrukken rechter-muisknop...

Heb uiteindelijk toch besloten dat "Sandvox" voor mij voldoende moet zijn om een eigen webstek te creëren

Jammer dat "iWeb" niet meer werkt.

Het zij zo.

"In de beperking toont zich de meester" zegt het spreekwoord. Zo moet ik het maar zien… Hoewel het wringt heb ik me er maar bij neergelegd. Er zijn uiteraard betere website-ontwerp-programma's, die zijn echter ook ingewikkelder om mee te werken. 

Dit was mijn eerste Blog op mijn vernieuwde site.

Op naar de volgende!


© Jur Kuipers 2013